Projektplan
Projektplan – Glada barn i Phuket
2004 inträffade tsunamin i Indiska Oceanen som bidrog till en hög dödssiffra och flertalet hemlösa däribland många barn. Jag befann mig själv i Phuket, Thailand vid denna tidpunkt och blev tyvärr drabbad och indragen i detta. Detta hade negativa följder för mig personligen men det som var värst var tanken på alla barn som drabbats och att få se det med egna ögon. Väl hemkommen fick jag höra om en svensk kvinna som startat ett barnhem för barn som drabbats av tsunamin. Hon ville se till att barnen skulle fortsätta sitt liv i en bättre tillvaro. Det föll sig naturligt för mig att mitt projektarbete skulle innehålla något med tsunamin eftersom att det har påverkat mitt liv, och även barn som ligger nära till hjärtat. Att kunna kombinera dessa två har gjort att jag fått fram en bra idé.
Syftet med arbetet är att se hur barnhemmet har förändrat de tsunamidrabbade barnens liv, hur deras liv såg ut innan tsunamin inträffade och hur utvecklingen har sett ut tills idag. Jag vill ta del av barnens tankar och känslor för att sedan koppla in mina egna känslor jag fick i samband med tsunamin för att sedan kunna göra en koppling mellan dessa. Syftet är också att jag ska få en inblick i hur deras verksamhet har påverkat de barn som drabbades av tsunamin till något bättre till skillnad från de barn som lämnades ensamma på gatan utan familj, mat o.s.v.
De frågor jag kommer utgå ifrån är följande:
· Varför startade Susanne (ägaren) barnhemmet?
· Hur kom Susanne i kontakt med barnen?
· Hur har barnhemmet påverkat de barn som drabbades av tsunamin?
· Vad betyder barnhemmet för barnen och Susanne (ägaren)
· Hur har utvecklingen sett ut, från starten till idag?
· Vad har hänt med alla barn nu? (De flesta barn som drabbades av tsunamin har fått lämna barnhemmet. Jag vill komma i kontakt med något av dessa barn för att få höra deras egna berättelser)
Under resans gång kommer självklart fler frågor dyka upp, men de är svåra att skriva ner nu då jag inte vet hur de kommer att se ut.
Metodbeskrivning:
Jag kommer att åka ner till Thailand och besöka barnhemmet. Där kommer jag intervjua Susanne och barnen och ställa frågor gällande mitt projekt. Jag vill se med egna ögon då de berättar för att få en mer personlig vinkel i arbetet. Jag kommer inte ägna mig åt att sitta och söka fakta från internet eller i böcker utan jag kommer att skriva mycket utifrån mitt perspektiv på deras tillvaro och allt det som jag tar del av, intervjuer, berättelser etc. (Det mesta av hur mitt arbete ska se ut står ovan). Som teknisk utrustning använder jag mig av kamera, diktafon och dator (självklart även penna och papper).
Tidsplan:
Resan är nu betald och stöd i form av pengar från sponsorer har blivit insatta på föreningens konto.
2 januari åker jag ner till Thailand med Emma Uhrlander. Från början var det tänkt att vi skulle jobba med samma projekt men nu har vi valt att inrikta oss på olika saker, men vi gör resan tillsammans. (All planering sker gemensamt, men själva skrivandet sker personligen). Fram till dess kommer jag jobba vidare med eventuella frågor och vidare planering. Kommer även se till att insamlingen flyter på och att detta överlämnas personligen, och även se efter om det finns gamla böcker på skolan som kan tas med ner för undervisning.
2/1-17/1 är vi i Thailand. Där kommer jag samla så mycket information som möjligt, även få intervjuer och ta in alla intryck jag kommer få. Kommer även skriva mycket här nere då jag har allting färskt i minnet. En plan över hur planeringen ska se ut i Phuket kommer komma upp på bloggen. Bilder och filmer läggs upp på bloggen (www.gladabarniphuket.blogg.se) dagligen och lite kort om vad jag varit med om.
Väl hemkommen börjar renskrivningen. Med all information jag fått är det bara att sätta sig ner och börja skriva rent! Självklart kommer jag vara klar med allt i tid för inlämning, det jag ska se till är att inte sitta med allt sista kvällen utan att jag delar upp arbetet.
Presentationen kommer bli en skriftlig inlämning och en muntlig redovisning. I den muntliga kommer jag förmodligen visa en PowerPoint, dels för att visa allt de jag har sett och upplevt men även för att det blir intressantare och roligare.
Jag ser inte detta arbete som bara ett skolarbete utan jag ser det som en chans för mig att ta del av andras berättelser om tsunamin, hur de påverkades och hur de har gått vidare. Skiljer sig våra berättelser åt eller är de ganska lika? Jag kommer att jobba som volontär efter skolan vilket gör att mitt arbete tar inte slut här, utan jag kommer fortsätta jobba med det här (även om jag självklart kommer lämna in ett färdigt arbete…)
Källor (hittills, kan tillkomma fler):
Susanne Jansson (ägare till barnhemmet Muang Mai i Phuket) och även de barn arbetet berör.
Ex antal sponsorer.
Tidningar (Gp, Vi i Väst, Härrydaposten; för eventuell publicering.)
Vidare information finns på bloggen, som uppdateras så ofta som möjligt!